Schima Bandi (Kresz Albert rajza)

Schima Bandi iparmüvész

Magyarország Aranykoszorús

Mestere (az oldal fejlesztés alatt van)

Aranyhajó

Full
screen view
 teljes
képernyös megjelenítés
works at collectors
gyüjtöi oldalak
Schima_Bandi
 
public works
nyilvános müvek
Schima_Bandi
 
works in the museum múzeumban lévö müvek Schima_Bandi
 
drawings
Rajzok
Schima_Bandi
 
correspondence
levelezés
Schima_Bandi
 
memories
emlékek
Schima_Bandi
 
newspaper articles
újság cikkek
Schima_Bandi
 
events
Események
Schima_Bandi
 
links
kapcsolatok
cigar cutter 1
 
other
egyéb
cigar cutter 1
 
messages, calls
üzenetek, felhívások
cigar cutter 1
 
sale works
eladó müvek
cigar cutter 1
 
news
hírek
cigar cutter 1
 
movies
film, video
cigar cutter 1
 
books
Könyvek
cigar cutter 1
 
publications
Publikációk
cigar cutter 1
 

Ez az oldal azért jött létre, hogy Schima Bandi életművével kapcsolatos információkat megjelenítsük, és ismertségét elősegítsük, és a családunk vele való erős és megbonthatatlan kapcsolatainak eredményeit viszonozzuk. Művei között nőttem fel és hallgattam a történeteket csodálatos elhivatottságáról, ami példaképként szolgált később nekem is, megmutatva hogy az akaraterő és a kreativitás milyen csodákra képes. Kisgyerekként találkoztam vele a kórházban amikor már súlyos betegként élte napjait, de sosem felejtem el a kedvességét, megkérdezte szeretek e rajzolni, és a nagymamám mutatott is neki pár rajzomat, amit megdicsért és biztatott hogy folytassam.

Akinek művei a tulajdonában vannak
, kérjük küldje el a képeket róluk, és ha bármi okból megválna a művektől az oldal ezt a tranzakciót is támogatja térítésmentesen. A cél az, hogy megismerjék az emberek és művei mindig értő kezekben legyenek. Bármilyen információ fontos lehet, rajzok, fotók, történetek. Minden emléket, ha a tulajdonos kéri a megfelelő adatokkal ellátva jelenítjük meg és ha az adatok egy részét nem kívánja nyilvánosságra hozni a küldő, akkor akarata szerint járunk el.

 

 
   

Schima Bandi

(1882. november 23.-1959. április 5.) Győr aranykoszorús ötvös mestere, iparművész, a magyar vasművesség jelentős alakja.

Schima Bandi

Gyermekkora

1882. november 23-án született Orosházán Schima András néven, szegény sorsú, de szeretetteljes családba. Kézügyességét apjától örökölte, aki maga is próbálkozott fémből készült tárgyak alkotásával. A jobb élet reményében a család Aradra költözött. Ekkor 7 éves Bandi, aki itt Aradon járta elemi iskoláit. Már kis iskolásként kitűnt rajztehetségével. Nyomában a házfalakon is rajzai díszlettek, melyekért akkoriban keményen megbüntették.

Tanulmányai

Az aradi fémipari szakiskolában folytatta tanulmányait, ahol rendszeresen győzött az iskolai kiállításokon házi tervpályázatokon és az 1900-as párizsi Világkiállítás Iparoktatási csoportjába az ő szakrajzait válogatták be. Kezdetben lakatosként helyezkedett el Aradon, majd az aradi Iparkamara ösztöndíjával Berlinbe utazott, ahol elvégezte az Iparművészeti Akadémiát.
A legjobb tanulóként diplomamunkájával első díjat nyert, és visszakapta a teljes tandíjat aranyban.

Schima Bandi

Pedagógus

A diploma után Pozsonyba költözött és a helyi fa- és fémipari iskolában lett oktató. Összefoglaló tablói tananyagként vándoroltak az ország ipari iskoláiban.

1908-ban a kereskedelmi minisztérium jutalmát nyerte el.

1909-ben Győrbe költözött és 1919-től a Győri Magyar Királyi Állami Fa- és Fémipari Szakiskolában (napjainkban a Jedlik Ányos Inf. Szakk. és Gimn.) dolgozott.

Kezdetben iparoktatási művezető, majd szakrajz- és műhelyoktató lett.

1919-ben lépett be a Győri Képzőművészeti Ipartársulatba.

Schima Bandi

Ötvösművész

1926-ig tartott pedagógusi pályafutása, ettől kezdve csak az ötvös művészetnek élt, műhelyt nyitott. Rendszeresen kiállított, az Ipartársulat tárlatain.

1928-ban elnyerte az „Est” című lap utazási ösztöndíját, melyet a tehetséges, de szerény jövedelmű művészeknek hirdettek. A díjból bejárta Ausztriát, Németországot, Franciaországot. Utazásairól útinaplót vezetett, mindent leírt és lerajzolt. Utazása során kapott II. Vilmos német császártól egy drágakövekkel kirakott melltűt, és a török szultántól a Törökszultán Művészeti aranyérmet.

1932-ben a fémszakmai versenyen nyerte el a Magyarország Aranykoszorús mestere címet.

1936-ban ismét egy ösztöndíjnak köszönhetően Olaszországba utazott, tanulmányozott, megörökített minden történeti, művészeti emléket. Mussolinivel is találkozott, aki látva munkáit további ösztöndíjjal jutalmazta, így csaknem egy évig utazhatott Itáliában. Két útinaplót is írt eközben. Utazásaiból hazatérve csak a munkájának élt, sikert sikerre halmozott. Ekkor készült az a 3,5 mázsás alkotás is, mely a Magyarországon élő növények és gyümölcsök koszorúját képezte. Készített még lakberendezési tárgyakat, kegytárgyakat, cégéreket, ablakrácsokat. Fő művének tartotta a Győr nádorvárosi evangélikus templom oltárának keresztjét, és gyertyatartóit.20 kg-os vastömbből alakította ki Jézust, 270-szer kovácstűzbe téve. Munkáit rendszeresen dokumentálta, a lépéseket lefotózta.

Schima Bandi

1937-től kilépett az Ipartársulatból.

Az 50-es évek mellőzöttsége után 1957-ben ismét felfedezték művészetét. Felesége 1956-ban bekövetkezett halála után már csak a hagyatékát rendezte, amit a győri Xantus János Múzeumra hagyott.

Utolsó munkája a fertődi Esterházy-kastélyban két barokk kovácsolt csillár volt.

1959. április 5-én halt meg Budapesten. 1965-ben emlékszobát nyitottak műveinek a győri Xantus János Múzeumban, de a 70-es évektől raktárban állnak munkái.

2000-ben kiállítást rendeztek hagyatékából a győri Rómer teremben. Nevét Győrött utca őrzi.

1965-ben emlékszobát nyitottak műveinek a győri Xantus János Múzeumban, de a 70-es évektől raktárban állnak munkái. 2000-ben kiállítást rendeztek hagyatékából a győri Rómer teremben. Nevét Győrött utca őrzi.

További munkái láthatók:

Győri Bazilika főbejárati bronzkapuja, belső kapuk, a fő oltár tabernákulumja.

Gyárvárosi templom úrmutatója.

Hegykői, csornai templomok kelyhei.

Komárom, Celldömölk, Nagylózs templomainak bizonyos tárgyai.

1940-ben készült a híres Aranyhajó cégér.

Forrás:
Völcsey János: Schima Bandi élete és munkássága. Kézirat. (198?) Győr.Schima Bandi iparművész. Szerk.: Dr. Rádai János. Győr 2002.

Győri életrajzi lexikon / Grábics Frigyes; Horváth Sándor Domonkos; Kucska Ferenc; Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr 2003

Életrajz -Információ forrása (link)

Mail: pointernetdb@gmail.com

e-mail